De solar branche verlegt haar grenzen op het water

03-10-2019

Nederland wordt steeds duurzamer. Zonnepanelen zijn dan ook niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Maar je hebt vast wel gehoord dat in de afgelopen jaren een aantal projecten op grote wateren geïnstalleerd zijn. Wat houdt dit in? En welke voordelen brengt dit met zich mee? Je leest het allemaal in deze blog.

Wat houdt floating solar in?

Floating solar technologie biedt de kans om uit te breiden buiten de traditionele installaties op het land. Het is een alternatief in gebieden met beperkte grond of dakruimte. Floating solar houdt namelijk in, zoals de naam al zegt, dat de zonnepanelen op wateren zoals vijvers, reservoirs of meren worden geplaats.

Hoewel afgelopen week bekend werd dat 93,5% van de 37.000 geschikte daken nog niet voorzien zijn van zonnepanelen, is de solarbranche alweer verder aan het kijken.

Voordelen van floating solar

Doordat de installaties niet op het land geplaatst zijn, vindt er geen erosie plaats. Ook heeft het als voordeel dat de panelen het zonlicht blokkeren waardoor minder water verdampt. De mindering van direct zonlicht op het water voorkomt algengroei en zorgt daardoor voor een betere kwaliteit van irrigatiewater. Daarnaast liggen de zonnepanelen in een open omgeving en vangen daardoor elke zonnestraal, maar ze blijven wel koel waardoor ze efficiënter zijn.

SolarEdge

SolarEdge heeft de onderstaande projecten voorzien van optimizers en omvormers. Werk jij ook met SolarEdge producten? Verruim dan je horizon en denk eens aan het installeren van projecten op het water.

Door het gebruik van de SolarEdge omvormers worden mismatch-verliezen tussen panelen onderling vermindert en maximaliseert de vermogens- opbrengst per paneel. De zwakke panelen hebben geen invloed op de goed presterende panelen. Met de traditionele omvormers vermindert het zwakste zonnepaneel de prestatie van alle panelen.

Opgeleverde projecten

De Krim Resort

In 2017 heeft Texel4trading, vanwege hun vindingrijke voorstel voor zwevende PV-modules, de opdracht gekregen om het systeem te plaatsen op het regenwater reservoir van De Krim Resort. Er zijn 2390 x 327 Wp zonnepanelen geïnstalleerd, wat resulteert in een totaal vermogen van 781kWp. Om maximaal vermogen uit elk paneel te halen zijn er 1195 power optimizers en 24 omvormers geplaatst.

“De Krim Resort heeft geïnvesteerd in een solar PV systeem om bij te dragen aan een beter milieu en om zelfvoorzienend te zijn door de opwekking van eigen elektriciteit. Dankzij hergebruik van activa, hoge prestaties en een positieve invloed op de waterkwaliteit, wordt verwacht dat de floating solar het geschatte rendement op onze investering zal overtreffen”, aldus Iwan Groothuis, directeur van De Krim Resort.

Klik hier om de volledige businesscase te lezen:

https://www.solaredge.com/sites/default/files/solaredge_case_study_de_krim_floating_installation_netherlands_eng.pdf

Lingewaard

In 2018 heeft installatiebedrijf Tenten Solar het irrigatie waterbassin in gemeente Lingewaard veranderd in een groene energie stroombron. De 6150 geplaatste panelen hebben na nauwelijks vijf maanden al 1.000.000 kWh geproduceerd.

Voor dit project zijn 56 SE27.6K 3-fase omvormers en 3.075 p600 power optimizers geïnstalleerd. Hierdoor is de opbrengst met 1,5-2% verhoogt. De p600 power optimizer is specifiek ontworpen om te werken met de omvormers van SolarEdge, waardoor een veel grotere energie-output geleverd kan worden en ook alle soorten mismatch-verliezen worden vermindert.

Klik hier om de volledige businesscase te lezen:

https://www.solaredge.com/sites/default/files/solaredge_case_study_lingewaad_floating_solar_park_netherlands.pdf