Veiligheid staat op nummer één bij SolarEdge

20-12-2019

Alius heeft de producten van SolarEdge al een aantal jaren in het assortiment opgenomen en we zijn inmiddels uitgegroeid tot de grootste SolarEdge distributeur en specialist van de Benelux. Wat zijn de redenen dat we voor SolarEdge gekozen hebben en welke voordelen brengen deze producten met zich mee?

De voordelen van SolarEdge

  • Met SolarEdge is het voor de installateur mogelijk om veilig op het dak te werken, er is namelijk een veilige spanning
  • De omvormers van SolarEdge beschikken over vlamboogdetectie. Dit gaat om SolarEdge omvormers in Europe & APAC met CPU versie 3.19xx en hoger (exclusief de 1-fase omvormer met compact technologie)
  • Met een SolarEdge omvormer produceert elk paneel altijd het maximaal vermogen en wordt mismatch voorkomen
  • Het is mogelijk om het systeem uit te breiden zonder daar aanpassingen voor te hoeven verrichten. Daarnaast is er de mogelijkheid om nieuwe power optimizers en panelen te combineren met oudere modellen
  • Met de producten van SolarEdge heb je een grotere ontwerpflexibiliteit bijvoorbeeld zonnepanelen op verschillende dakvlakken en het dakoppervlak kan beter benut worden
  • Verlaagde BoS-kosten
  • Door monitoring is het gemakkelijk te achterhalen waar problemen zich voordoen. Daarnaast is het inzichtelijk wat de opbrengsten per paneel zijn.

Zoals je bij het eerste punt leest, is veiligheid een belangrijke reden geweest waarom wij SolarEdge in ons assortiment hebben opgenomen. En net zoals we in andere sectoren zien, worden veiligheidsnormen- en voorschriften steeds strenger als de sector zich verder ontwikkelt en installaties groeien.

Zo ook op het gebied van brandveiligheid. Mocht er brand uitbreken, dan moeten installateurs, onderhoudspersoneel en brandweer namelijk de DC kunnen verlagen naar een veilige spanning wanneer het AC-vermogen is uitgeschakeld. Een veilige DC-spanning houdt in dat deze lager is dan 120 Volt. Een hoge DC-spanning kan, zonder geschikte voorzorgsmaatregelen, zorgen voor een elektrocutie en brandwonden voor die personen. Steeds meer mensen, maar ook brandweerkorpsen en verzekeringsmaatschappijen worden zich daar steeds meer van bewust. Zij vragen daarom om striktere veiligheidsnormen.

veiligheid producten solaredge

SafeDC

Wij, Alius, dragen graag bij aan een duurzamere wereld, maar natuurlijk niet zonder veilige producten voor installateurs, woningeigenaren en andere betrokkenen. Jij als installateur gaat iedere dag het dak op om zonnepanelen te leggen, veiligheid is dan van groot belang. Zoals we eerder al hebben gezegd, is dit één van de redenen dat wij de omvormers en optimizers van SolarEdge aanbieden. SolarEdge is een wereldwijde leverancier van omvormeroplossingen en DC-geoptimaliseerde zonnepaneel elektronica. Zij hebben de omvormers, om de DC-spanning te verlagen naar een veilig niveau, zo ontworpen dat de veiligheidsmodus automatisch ingeschakeld wordt wanneer AC is uitgeschakeld. Deze ingebouwde SafeDC functie zorgt ervoor dat de uitgangsspanning van elke module wordt verminderd tot een aanraakveilige 1V in het geval van installatie, onderhoud of noodgeval en bij brand.

Vlamboogdetectie

Schade aan connectoren of kabels kunnen leiden tot een elektrische vlamboog. Een elektrische vlamboog is een continue ontlading van hoge energie als gevolg van stroom die door een niet-geleidend medium gaat, zoals lucht. Dit kan vervolgens een brand veroorzaken, omdat vlambogen warmte genereren. Daarnaast kunnen vlambogen de installatie onder stroom zetten. Hierdoor kan er spanning op het montagesysteem komen te staan, wat leidt tot elektrische schokken voor iedereen die in contact komt met het systeem.

Een vlamboog ontstaan door de volgende oorzaken:

  • Connectoren en/ of kabels zijn beschadigd of verkeerd verbonden
  • Connectoren en/of kabels verslijten bij oudere PV-systemen. Het risico van vlambogen neemt hierdoor toe
  • Wanneer dieren aan kabels knagen

De omvormers van SolarEdge beschikken over een ingebouwde bescherming die de gevolgen van sommige vlambogen elimineren conform de UL1699B norm voor vlamboogdetectie.

Let erop dat de vlamboogdetectie niet automatisch aan staat. Deze moet je zelf aanzetten. Wil je weten hoe dit moet? Lees dan de handleiding.

Wil je meer informatie over de producten van SolarEdge? Neem dan contact met ons op via +31 (0) 497555362 of stuur een e-mail naar info@alius.nl

businesscase

Bij SolarEdge staat veiligheid op één

Bij SolarEdge komt veiligheid altijd op de eerste plek!

SolarEdge biedt een verhoogde veiligheid met twee ingebouwde functies: SafeDC™ en vlamboogdetectie en onderbreking. Zo daalt het risico op elektrocutie en brand.

Meer informatie? Bekijk de brochure!