Haal meer uit je PV-systeem met smart energy

11-03-2020

De energietransitie waarin we ons bevinden, vraagt ons niet alleen om gebruik te maken van duurzame oplossingen, maar ook om slimmer met onze energie om te gaan. Bij Alius werken we met merken en producten die niet alleen een totaaloplossing bieden maar die ook overal het maximale uithalen.

SolarEdge

Bij Alius zijn we experts op het gebied van SolarEdge. SolarEdge is wereldmarktleider op het gebied van Smart Energy oplossingen. Met een continue focus op innovatie zijn ze in staat oplossingen te bieden waarmee we nog efficiënter met onze energie kunnen omgaan.

De smart energy toepassingen

De smart energy producten van SolarEdge zijn ontworpen om automatisch overtollig PV-vermogen te gebruiken en daarbij het (eigen)verbruik van zonne-energie te verhogen. Dit betekent dat de elektriciteitskosten van de eindgebruikers verlaagd kunnen worden, ze kunnen profiteren van meer comfort en hun energie-onafhankelijkheid vergroot wordt. Dit wordt allemaal beheerd door slechts één product, de omvormer. Ook wel het brein achter het smart energy systeem. De omvormer regelt namelijk opslagbeheer, home automation en pv-productie. De smart energy producten zijn voorzien van draadloze communicatie met de omvormer en zijn geschikt voor een reeks aan smart home automation toepassingen.

Bij Alius hebben we de volgende smart energy oplossingen van SolarEdge in het assortiment opgenomen:

Smart Energy meter met stroomspoelen

Voordat de smart energy producten worden aangeschaft, moet de eindgebruiker een Smart Energy meter met stroomspoelen plaatsen. Hiermee wordt inzicht verkregen in het verbruik van je zonne-energie, wat er aan het net terug geleverd wordt en hoeveel stroom (energie) er weer ingekocht wordt. Door dit goed inzichtelijk te hebben, weet de eindgebruiker op welke momenten de smart energy oplossingen het beste ingezet kunnen worden.

Smart energy boilerregelaar

De smart energy boilerregelaar is een draadloze regelaar waarmee overtollige zonne-energie ingezet wordt voor warmwatervoorziening. Daarbij wordt gezorgd voor een zeer kosteneffectieve opslag van energie in een elektrische boiler.

Smart energy schakelaar en contactdoos

Met deze draadloze schakelaars kan op afstand worden geschakeld volgens een vooraf geprogrammeerd schema, maar ook gestuurd worden door de omvormer voor maximaal eigen energieverbruik. Denk hierbij aan huishoudelijke apparaten maar ook aan bijvoorbeeld zwembadpompen, verlichting en ventilatoren.

Smart energy relais

Hiermee is het mogelijk om grote apparaten aan te sturen met behulp van een externe besturingsinterface.

Let er bij alle smart home oplossingen op dat als er te weinig PV-productie is, er energie ingekocht wordt via het net. Bijvoorbeeld als een apparaat aan is gezet en er geen of onvoldoende zon is.

ZigBee plug-in

Om bovenstaande oplossingen te bedienen, is er een smart energy ZigBee plug-in nodig.

Voordelen van smart energy producten

Het eerste voordeel van de smart energy producten is dat ze geautomatiseerd zijn. Daarnaast hebben woningeigenaren de mogelijkheid om verschillende oplossingen te kiezen en een systeem te installeren dat het best op hun huidige en toekomstige energiebehoeften aansluit ten behoeve van maximaal eigen verbruik.

Niet te vergeten zijn de apparaten ook zeer gebruiksvriendelijk. De systeemprestaties zijn namelijk te beheren en de apparaten zijn op afstand te regelen door een eenvoudige interface.

Monitoren

We willen graag alles monitoren. Eindgebruikers kunnen daarom met behulp van de SolarEdge mobiele monitoring app de huishoudelijke apparaten eenvoudig bedienen en kunnen altijd systeemprestaties bekijken waar en wanneer ze dat willen. Je hebt de keuze om apparaten handmatig of automatisch in- en uit te schakelen. Daarbij verzekert het maximaal gebruik van beschikbare PV-energie.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens de flyer van SolarEdge.

Blijf verduurzamen

Naast de eerdergenoemde technieken, kan een woning of bedrijfspand nog verder verduurzaamd worden door bijvoorbeeld een batterijopslag en een autolader toe te passen. Dit kunnen bijvoorbeeld de StorEdge en 1-fase omvormer met EV-oplader van SolarEdge zijn.

StorEdge

Naast de smart toepassingen biedt SolarEdge ook een energieopslag met thuisaccu aan, namelijk de StorEdge. Met deze oplossing wordt ongebruikt PV-vermogen in een thuisaccu opgeslagen en gebruikt wanneer het nodig is om het eigen verbruik van zonne-energie te verhogen.

1-fase omvormer met EV-oplader

Tegenwoordig rijden steeds meer mensen in een elektrische auto in Nederland. Momenteel zijn dit er namelijk al zo’n 200.000. Al deze voertuigen moeten natuurlijk ook voorzien worden van stroom. Met de SolarEdge omvormer met geïntegreerde EV-oplader heb je de mogelijkheid om je elektrische auto tot 2,5 keer sneller op te laden dan met een standaard oplader. Dit door middel van de innovatieve solar boost-functie die gelijktijdig gebruik maakt van zowel net- als PV-vermogen.

Natuurlijk heeft het plaatsen van al deze slimme toepassingen ook een effect op de prijs van een installatie. Bovendien hoeft het niet zo te zijn dat eindgebruikers nu al direct behoefte hebben aan één of meerdere van deze producten. Alius ziet dat echter als een enorme kans voor jou als installateur. SolarEdge stelt jou hiermee namelijk in staat om een klant aan je te binden en de kans op herhaal-verkopen bij dezelfde kans te vergroten. Waar het voorheen vaak om een eenmalige verkoop ging (een PV-systeem), is het nu mogelijk om extra materialen te verkopen gedurende de levensloop van een PV systeem. Het begint echter altijd met het installeren van de Smart Energy meter en de bijbehorende stroomspoelen omdat deze zowel inzicht geven in het eigen verbruik, de netafname en netinjectie als dat deze essentieel is bij het aansturen van de verschillende Smart Home oplossingen. Het advies van Alius is dan ook om standaard de Smart Energy meter aan te bieden, zodat je jouw klant inzicht kan geven in zijn energiegebruik, hem bewust kunt maken van de manier hoe hij nu met energie omgaat en tevens klaar kunt stomen voor de toekomst.